Nieuwe regelgeving Kleine Ondernemers Regeling (BTW)

Nieuwe regelgeving Kleine Ondernemers Regeling (BTW)

Vanaf begin volgend jaar, 1 januari 2020, wordt de huidige kleine ondernemers regeling (KOR) vervangen voor de nieuwe KOR. Als de omzet niet hoger is dan €20.000,- per jaar kan er vrijstelling aangevraagd worden.

Huidige regeling
Bij de huidige regeling hoeft een te betalen BTW van maximaal €1.345,- op jaarbasis niet afgedragen te worden aan de belastingdienst. De ontvangen BTW tot de €1.345,- mag de ondernemer houden. Wel moet dit bedrag bij de inkomsten opgeteld worden.

Nieuwe regeling
Als de omzet per jaar niet hoger is dan €20.000,- is kan er gekozen worden voor een vrijstelling van de BTW. Er hoeft dan geen BTW aangifte meer gedaan te worden. Onderstaand een opsomming van de nieuwe kleine ondernemersregeling:
     - Geen BTW-aangifte;
     - Geen BTW meer in rekening brengen;
     - BTW over inkopen kunnen niet meer worden teruggevraagd;
     - Vrijstelling geldt voor minimaal 3 jaar.

Vanaf 1 januari 2020 kunnen ook rechtspersonen zoals stichtingen, verenigingen en BV’s gebruik maken van de nieuwe KOR. Voorheen was dit alleen mogelijk voor natuurlijke persoonsvormen zoals eenmanszaken, VOF en Maatschappen.

Aanmelden voor de nieuwe KOR kan vanaf 1 juni 2019.

Ontheffing BTW
Voor ondernemingen en organisaties waar reeds een ontheffing van de BTW is hoeft er geen aanmelding gedaan worden voor de nieuwe KOR-regeling. De belastingdienst meldt dit zelf aan. Hier wordt geen bericht ontvangen.

Vragen en/of aanmelden nieuw KOR

Mochten er vragen zijn over de nieuwe kleine ondernemers regeling of mocht er hulp nodig zijn bij het aanmelden voor deze nieuwe regeling, dan staan de financieel specialisten van Options Gouda voor u klaar. Contact opnemen kan eenvoudig via ons contactformulier of door te bellen.

Leon Leeferink  27-04-2019