Het nieuwe leven: Digital Nomad

Het nieuwe leven: Digital Nomad

Millennials weten het maar al te goed, zelf bepalen wanneer en waar je werkt. Die levensstijl is precies wat een Digital Nomad aanspreekt. Waar dan ook op de wereld werken, zolang er maar een goede internetverbinding is. Steeds meer mensen kiezen voor deze levensstijl. En ja, het is natuurlijk ook wel verleidelijk om in de zon te werken vanuit Zuidoost-Aziƫ, Afrika of rondom de Middellandse zee.

Levensstijl
Werken vanuit een hangmat met een kokosnoot in de hand en nieuwe plekken van de wereld ontdekken zonder de haast van een vakantie. Het is mogelijk en makkelijker dan verwacht. Jelmer de Boer schreef in zijn boek ‘Thuisblijven is duurder’ al heel duidelijk dat de levenstandaard in Nederland duurder is dan in heel veel andere landen. Omdat steeds meer ondernemers hun werk volledig online en achter hun laptop kunnen doen, is alleen een internetverbinding van belang.

Wanneer de vaste lasten in Nederland laag zijn, door bijvoorbeeld het verhuren van het huis of helemaal geen kosten hebben hiervoor, dan is het voordeliger om in het buitenland te werken en te wonen. Zeker wanneer de Nederlandse omzet-tarieven gehandhaafd kunnen worden!

 

Discipline
Uiteraard is het wel noodzakelijk om omzet te maken en is het soms verleidelijker om een rooftopbar in Kuala Lumpur nogmaals te bezoeken. Discipline is belangrijk. Zorg er daarom voor dat er vooraf begroot is hoeveel uren per werk productief moeten zijn en begin de week effectief. Start de week met keihard werken en geniet later in de week van de omgeving, die rooftopbar in Kuala Lumpur of die safari in Zuid-Afrika met de gezellige mensen van het hostel.

Online Boekhouding
Het is noodzakelijk om de boekhouding volledig online te kunnen regelen. Facturen moeten verstuurd kunnen worden, bonnen/facturen uploaden en inzicht in de cijfers om te weten hoe het gaat met de onderneming.

Options Gouda biedt haar diensten 100% online aan. Op die manier kan de onderneming waar dan ook ter wereld functioneren. Dankzij de software van Yuki en de moderne back-office van Options Gouda kan de Digital Nomad altijd en overal de boekhouding bijhouden. Het volledig verzorgen van de online boekhouding kan al vanaf €99,- per maand!

Belastingplicht
Belangrijk is om te weten waar de belastingplicht ligt. Dat is afhankelijk van de ondernemingsvorm en het aantal dagen de ondernemer werkzaam is en in welk land. Het is dus noodzakelijk om dit goed bij te houden en je vooraf goed te laten adviseren zodat er achteraf geen verassingen komen.

Het kan in sommige gevallen zelfs interessant zijn om nog wat extra te reizen om de belastingdruk te verlagen!

Advies
Iedere situatie is uniek en vraagt daarom maatwerk. Regels zijn regels, maar de combinatie hiervan zorgt weer voor kansen. De specialisten van Options Gouda staan klaar voor het juiste advies. Schroom niet om vooraf informatie in te winnen.

Robert Schroer  05-09-2019