Denk aan uw liquide middelen

Denk aan uw liquide middelen

Het zijn en blijven bijzondere tijden in Nederland, maar ook daarbuiten. De invloed van COVID-19 is groot te noemen. De ene ondernemer is er negatief door geraakt en voor de ander heeft het een positief effect. Maar we willen u toch op een na-ijl effect wijzen die we misschien over het hoofd zien. Denk aan uw liquide middelen is ons devies. Hou ze in de gaten en blijf het goed prognotiseren.

Vinger aan de pols
Wij hopen het natuurlijk niet maar stel uw omzet is in april en mei behoorlijk gedaald. Uw klanten namen weinig meer af. Hou er dan rekening mee dat binnen uw liquide geldstroom dat pas later zichtbaar wordt. U heeft diensten/producten geleverd in maart. Mogelijk dat u 1 april een factuur heeft verstuurd met een betalingstermijn van 30 dagen. Dat houdt dus in dat u mogelijk 30 april uw geld binnen gaat krijgen. Als u geld binnenkrijgt kunt u het pas weer uitgeven. Dus kunt u uw eigen facturen betalen. Daar zit dus echt een soort van na-ijleffect achter. U denkt misschien nog dat alles goed gaat maar u kunt al achter de feiten aanlopen.

Dan komt er nog een tweede effect. Uw klanten zitten misschien in hetzelfde schuitje en kunnen niet betalen. U hanteert een betalingstermijn van 30 dagen en na die periode komt er dus geen geld binnen. Dus uw liquide middelen nemen af. Misschien kunnen uw klanten ook niet meer betalen. Dan heeft u mogelijk echt een probleem met uw liquiditeit. Dat moeten we zien te voorkomen en voor zijn. Op tijd maatregelen nemen is het beste advies.

We gaan begroten
Misschien heeft u er al een, een liquiditeitsbegroting. Dat is het overzicht van wat u verwacht aan inkomsten en uitgaven. Wat verwacht u dat er per maand binnenkomt en wat verwacht u dat u moet betalen in een periode of maand. Op die manier heeft u een overzicht van wat er aan gaat komen aan inkomsten en betalen. U heeft dus vooraf begroot wat uw inkomsten en uitgaven per maand zijn. 

Juist nu is dat erg belangrijk om bij te houden en overzicht in te hebben. Stel uw klant betaald niet of uw omzet van een stuk weg. Uw inkomsten zullen dalen. Maar wat doen uw uitgaven. Dalen die ook mee? De variabele kosten zullen mogelijk ook zakken maar de vaste kosten blijven. 

Een juist overzicht middels een goede en reële liquiditeitsbegroting is op dit moment essentieel. En stelt u zich eens voor er komt een tweede corona golf. Wat gaat er dan gebeuren. Ook daar kunt u begrotingen voor opstellen. Dit alles om inzicht te hebben in de gevolgen voor uw financiële situatie als er iets wijzigt of iets gebeurt. Vooraf weten wat er dan kan gebeuren is beter dan achteraf denken had ik het maar geweten.

Zullen we samen eens stilstaan bij uw liquiditeitsbegroting voor de rest van 2020 gelet op de huidige situatie? Neem gewoon eens contact op. Ernst Jan Bos  05-06-2020